• 5
  Aug 2017
  5:53 pm

  Det er kjipt å være overvektig

   

  I det siste har jeg tenkt mye på dette med overvekt, helse og generelt hvordan overvektige behandles i samfunnet. Senest idag tidlig leste jeg hos en blogger at sykelig overvektige hylles på instagram, og at de dermed gir andre overvektige en unnskyldning for å ikke gå ned i vekt. Altså, har dere hørt uttrykket Facepalm? For jeg tror håndflaten omtrent gikk gjennom hodet mitt da jeg leste det. Det ironiske er at vedkommende mente at dersom leserne mente hun bidrar til å øke kroppspresset ved å dele bilde av seg selv i bikini kunne de jo bare slutte å lese bloggen. Hun måtte jo tross alt få legge ut det hun ville. Noen som ser ironien her? Jeg vurderte å kommentere, men jeg kjente at jeg rett og slett ikke gadd. Jeg orket rett og slett ikke å bruke tid og energi på å stille meg opp for å få misunnelsekortet slengt i trynet, og helt ærlig? Noen mennesker tror jeg faktisk aldri kommer til å forstå. Ikke fordi de er mindre intelligente, men rett og slett fordi de ikke vil.

  Mange forstår vist ikke at det er svært få overvektige som blir hyllet FORDI de er overvektige. Jeg har ihvertfall aldri blitt hyllet for det faktum at jeg er overvektig, men heller fordi jeg ikke lar det begrense meg. Fordi jeg fremdeles går i kule klær, kjoler og korte shorts til tross for at jeg ikke passer inn i samfunnets standard med tanke på kropp. Fordi jeg ikke lar størrelsen min hindre meg i å prøve nye ting. Fordi jeg lever livet mitt, går i bikini og spiser is, akkurat som alle andre, og ikke lar overvekten definere meg som person. Som jeg har nevnt tidligere, jeg HAR overvekt, jeg ER ikke overvekt. Det er en utfordring jeg har akkurat nå, og som jeg jobber med å komme meg ut av. Jeg prøver ikke å fremme overvekt som noe positivt, og jeg prøver heller ikke å si at jeg selv er i super form (for det er jeg virkelig ikke om dagen), men jeg kan faktisk være fornøyd med meg selv som person allikevel. Fordi jeg innser at overvekten bare er en liten del av den fantastiske personen som er meg, og jeg velger å ikke la den definere hele livet mitt (selv om det selvsagt er noe jeg vil og burde jobbe med). Det er vist vanskelig for mange å takle. Tilbakemeldingene jeg får fra andre tilsier at jeg verken inspirerer folk til å legge på seg, eller legge seg ned på sofaen og drite i helsa, men heller det motsatte. Jeg får mennesker ut av sofaen, inn i klær de tidligere ikke ville gått med og ikke minst i aktivitet. Om du ikke tror meg så er det bare å lese kommentarene jeg får på Facebook og Instagram.

  Igår satt jeg meg faktisk ned for å skrive et helt annet innlegg. Et innlegg som handlet om nettopp dette kjipe ved å være overvektig. Så jeg begynte å skrive en liste over de tingene som plager meg mest ved å være overvektig. For selv om man liker seg selv som person og ikke hater kroppen sin så er det jo noen kjipe ting ved å ha noen kilo ekstra ikke sant? Vet dere hva det kjipeste med denne listen var? Det faktum at utenom et par ting som vektgrenser på ulike aktiviteter, helseaspektet, og klær med elendig passform, så omhandlet ALLE de andre punktene om hvordan ANDRE mennesker behandler deg som overvektig. For det er faktisk det jeg finner aller mest vanskelig med å være overvektig, hvordan andre mennesker behandler deg. Hvordan andre mennesker velger å dømme deg kun pga utseende. Hvordan andre mennesker føler de bare kan gi meg “gode råd” som om jeg ikke vet bedre. Hvordan andre mennesker mener de kan kommentere min kropp fordi det bare er “fakta”. Hvordan andre mennesker tydeligvis tror at jeg verken har speil eller vet at overvekt ikke er sunt og bra for meg. DET er faktisk det som plager meg aller mest ved å være overvektig…

  Det er ikke bra å være overvektig, det tror jeg virkelig de fleste vet, og aller mest vi som faktisk er overvektige. Samtidig, det er heller ikke bra for kroppen å røyke eller drikke alkohol flere dager i uka. Plastiske operasjoner er heller ikke bra for kroppen og det er mange usunne vaner som også påfører samfunnet og helsevesenet ekstra belastning, ikke kun overvekt. Jeg har ingen sykdommer som følge av min overvekt, jeg kan jobbe 12 timer om dagen om det trengs, jeg har ingen dårlige knær, diabetes, eller forhøyet blodtrykk (bank i bordet). Dersom jeg skulle få det? Vel, da betaler jeg faktisk like mye skatt som alle andre. Grunnen til at dette tema er viktig for meg er ikke fordi jeg ikke klarer å endre livsstil eller gå ned i vekt, det vet jeg at jeg gjør. Jeg bare tror på å snakke hverandre opp fremfor å trykke hverandre ned. Jeg tror på å være oppmuntrende istedet for dømmende og nedsettende. Jeg tror på å hjelpe folk med positivitet fremfor å bryte dem ned. Å skamme noen ned i vekt funker sjeldent i lengden.

  Jeg er fullstendig klar over at min overvekt ikke er sunn, jeg er fullstendig klar over at min livsstil per dags dato ikke er optimal, og det prøver jeg heller ikke å skjule. Hvor mye klarere kan jeg egentlig si det og skrive det? For jeg lover, det føles som om jeg skriver det i hvert eneste innlegg. Jeg kan imidlertid ikke la være å leve livet mitt i mellomtiden. Livet mitt skjer her og nå, og jeg har rett til å leve det på lik linje med alle andre, selv om jeg prøver å forbedre helsen min. Jeg prøver nemlig ikke å fronte overvekt som noe bra, men jeg fronter min rett til å like meg selv som person og være like awesome og bra som alle andre, selv om jeg har noen kilo ekstra.

  Helene
  Følg meg gjerne også på snapchat og instagram @helenedrage

 • 11 thoughts on “Det er kjipt å være overvektig

  1. Jeg kunne ikke sagt det bedre sjøl! Har lenge tenkt å skrive noe om akkurat dette, men du fikk virkelig satt ord på det. Noen ganger tror jeg bare at noen mennesker ikke vil unne overvektige å ha det bra, å ha det godt med seg selv og å være glad i kroppen sin. Utrolig trist. Tynn er ikke automatisk sunn, ei heller vakker! Skjønnhet og utstråling og ikke minst det å være et godt menneske går på tvers av vekt og kropp.
   Takk! <3

   • Tusen takk, jeg prøver så godt jeg kan 🙂 Nei, det er vist veldig provoserende for noen av man kan være fornøyd selv om man er overvektig, uten at jeg helt forstår hvorfor…

  2. Jeg er enig med mye her men det mer HAR/ER overvekt sliter jeg med å være enig i. Det høres ut som man distanserer seg fra kroppen og heller har en koffert som er overvektig. Jo mer man distanserer seg fra problemet, jo vanskeligere å gjøre noe med det, mener jeg 🙂 om en anorektiker sa det samme, at hun ikke ER sykelig tynn men bare HAR sykelig tynn, så ville jeg virkelig påpekt for henne at dette er hennes kropp og kroppen er en stor del av oss og den eneste vi faktisk har. Og kroppen til en som er sykelig tynn har det ikke noe bra, og det er viktig å ta tak i. Jeg er enig i at kropp og person ikke er en og samme ting, men kroppen er en del av personen og ikke et objekt man kan stemple og distansere seg fra. Igjen, masse gode poeng, du har lov å føle deg awesome selv men for mange kilo, jeg bare stusser på den HAR/ER setningen.

   • Da skal jeg prøve å forklare det litt 🙂 når man sier man ER overvektig så føler jeg ofte at det følger med en rekke karaktertrekk. Da ER man også feit, lat, dum og gidder ikke å gjøre noe for helsen sin. Det er det jeg ønsker å distansere meg fra. Akkurat som da du hadde anoreksia, du er vel ikke anoreksia? Det er noe du sleit med da som du kan komme deg vekk fra, selv om det alltid er med deg videre vil jeg tro? Det handler mer om å distansere seg fra forestillingen om den feite, late personen og ikke distansere seg fra kroppen som et objekt for å ikke ta tak i problemet. Man har jo sykdommer, man er ikke en sykdom, og jeg føler det blir litt det samme med fedme 🙂

   • Jeg svarte på denne via appen, men kom tydeligvis ikke opp. Jeg skal prøve å forklare litt bedre hva jeg legger i begrepet 🙂 For meg handler det absolutt ikke å distansere meg fra kroppen og dermed også problemet. Det handler heller om å distansere meg fra de settene med egenskaper jeg føler man ofte får tredd over hodet når man er overvektig. For når man er overvektig så er man automatisk dum og lat, og en byrde for samfunnet (satt på spissen selvsagt) Jeg vil bare få frem at jeg er så utrolig mye mer 🙂 Ofte føler jeg at alt jeg har av gode poeng og meninger forsvinner FORDI jeg er jo overvektig, akkuratt som om det er alt jeg er. Man HAR jo sykdommer, man er for eksempel ikke kreft, og for meg representerer HAR konseptet nettopp det at man kan gjøre noe med det 🙂 Det er ikke en permanent del av deg som du aldri blir kvitt om du skjønner? Så for meg representerer det nettopp det at jeg er så mye mer, og ikke bare overvekten. Håper det gav litt mer mening 🙂

  3. Det beste innlegget jeg har lest om overvekt . Du er så flott . Ps så gøy å følge deg på istagram og alt du viser om deg selv og ikke minst klær . Helt supert

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *