• 9
  Sep 2017
  7:10 am

  Praha – let me take you there

   

  Dette innlegget skulle kommet ut for lenge siden, og jeg beklager virkelig at det har tatt så lang tid. Det var utrolig mange bilder å gå igjennom, og jeg har ikke helt fått meg tid til å sette meg ned. Idag tenkte jeg imidlertid å ta dere med på en aldri så liten rundtur i Praha, og gi dere noen tips til ting verdt å se og oppleve. Vi var fantastisk fornøyde med hele turen, og kunne så absolutt tenke oss å gå tilbake. Er man litt interessert i historie og liker by vandring så er Praha absolutt helt perfekt mener nå jeg. Vi booket turen gjennom Expedia, og endte opp på et lite hotell som het Gorgeous Prague Rooms. Et superkoselig og gjennomført hotell som lå i en historisk bygning bare et steinkast fra Gamle bytorget. Eneste minuset var at de ikke hadde AC, bare en vifte, og vi var der midt i hetebølgen. Det merket vi godt om natten, men vi vil definitivt tilbake ditt allikevel. Hotellet lå også 50 meter fra den store shopping gaten med kjente butikker som Hermès, Jimmy Choo, Gucci, Dolce and Gabbana etc.

  Praha er en veldig historisk by, og det er MYE å se der, altså ikke bare shopping. Den første dagen havnet vi rett på den astronomiske klokken som er plassert i tårnet på det gamle rådhuset. Dette er et urverk som ble laget i 1410 og forbedret i 1490. Dette er den eldste klokken av denne størrelsen som virker den dag idag og over 3/4 av delene er fremdeles originale. Det er bare helt fantastisk flott å se på. Siden dette er en astronomisk klokke viser den mer enn bare tiden. Du ser fire ulike typer av tid, alle faser og bevegelser av sola og månen, et enkelt verdenskart (med Afrika, dvs. sør, oppe, og Praha i midten), ekvator, begge vendekretser, og øyeblikket når både sola og månen på aktuell dag går opp og ned. Det blå feltet på klokkeskiven fremstiller dagen, det svarte natten. Rødt-brunt til venstre: daggry, ditto til høyre: skumring. På hver side av klokkeskiven står to statuer; fra venstre: Forfengelighet, Grådighet, Døden og Tyrkeren (symbol på lyst). Maleriet nederst er roterende kalender. Det er en slik type klokke hvor du ser flere og flere detaljer jo mer du ser på den. Det samler seg alltid en stor folkemengde i minuttene før klokken slår, så det var veldig lett å finne den på det gamle torget. Helt spektakulært og verdt å få med seg.

  En annen turistattraksjon man må få med seg er selvsagt St.Vitus katedralen. Dette er en stor katedral i gotisk stil (min absolutte favoritt ved siden av barokken) som ligger inne i borggården til Prague Castel. Det er en turismagnet av dimensjoner og man går i kø omtrent, men det er det søren i meg verdt. Jeg elsker den gotiske stilen, også her finner du flere og flere detaljer jo mer du ser, og hver detalj har en betydning.  Her kjøper du bilett for å komme inn i de ulike bygningene og du kan selv bestemme hvilken runde du vil ta. Du kan også leie med en elektronisk guide hvor du får vite mer om de ulike byggene og gjenstandene du ser på. Vi leide med en på deling, men skulle nok tatt en hver, for du fikk vite utrolig mye spennende. Som at silken over krystalkisten dedikert til en helgen var original fra 1800 tallet (mener jeg å huske) og hva de ulike våpenskjoldene sto for. Slike detaljer jeg ihvertfall setter pris på. Uansett hvor du så opplevde du noe nytt, og bildene er ingenting i forhold til the real deal. Det finnes også mange omkringliggende bygninger som du kan få tilgang til, og de er absolutt også verdt et besøk. Jeg blir jo helt satt ut av hva de klarte å lage tidligere, byggverkene i moderne historie er ikke på langt nær så imponerende mener nå jeg. Jeg kunne vist dere utallige bilder og gitt dere utallige små fakta fra katedralen og de andre bygningene, men da ville hele innlegget blitt rimelig langt. Uansett, dra ditt om du er i Praha, det er verdt det.

  Det morsomme med Praha er at det alltid er noe å se på. Vi planla ikke så mye før vi dro, rett og slett fordi vi ville finne frem selv, vandre rundt og bare oppleve byen. Finne frem til steder hvor kanskje ikke alle turistene er og bare oppleve byen. Det får man gjort mye av i Praha! Det er jo en stur turistby, og da er det jo moro å komme seg litt vekk fra massene og oppleve litt andre ting synes ihvertfall vi. Vi endte ihvertfall opp på tortur museum (altfor kort, men veldig spennende) hvor man kunne se og lese om gamle torturvåpen og metoder. Vi var på utallige gamle barer rundt omkring, og vi fant også frem til et alkymist museum. Her fikk vi omvisning i byens nest eldste hus og fikk bli med ned i tunnelene under huset hvor laboratoriet befant seg. Hint; Inngangen til tunnelene er en stor overraskelse. Generelt er det mye å se på og oppleve. Vi brukte faktisk google maps en del, og om vi så noe spennende så gikk vi bare ditt. Det var slik vi fant flere museum og lignende.

  Maten i Praha er også veldig god, og vi undersøkte vel ikke så mye på forhånd. Om du skal ha frokost så anbefaler jeg virkelig Home Kitchen som ligger ikke så langt fra Gamle Bytorg. OMG! Mye mat for pengene, og ikke minst god mat. De hadde ulike former for egg og bacon, cottage cheese pannekaker, vanlige pannekaker og chia pudding for å nevne noe. Vi spiste her to av tre dager. Servicen den første dagen var ypperlig, andre dagen not so much, så skal ikke konkludere med verken det ene eller andre, men god mat for gode priser.

  En annen resturant jeg også må anbefale er Brasileiro. Denne fikk jeg anbefalt av en følger på Snapchat og denne ligger også i nærheten av Gamle bytorg. Den ser skikkelig liten og ubetydelig ut når du først går inn der, vi holdt faktisk på å snu i døren. Så viste de oss ned en trapp og ned i en gammel kjeller, og stemningen bare slår imot deg. En skikkelig koselig og rustikk resturant med et litt spesielt konsept. Her steker de kjøttet på store spyd før de kommer rundt på bordene med kjøttet, og det er MYE å velge mellom, så skjærer de av et stykke om du ønsker å smake på det. Kjøttet de serverte var noe av det beste jeg har smakt, og vi ble seriøst stappmette. Her kan du da spise så mye du vil, og de har da et koldtbord med sideretter hvor du kan velge mellom salat, sushi, frukt og østers for å nevne noe. Helt magisk! Vi betalte under 1000 kr for alt med mat og drikke.

  Praha er uten tvil en by jeg vil tilbake til, og som jeg virkelig kan anbefale til andre. Neste gang skal jeg nok undersøke litt mer og se om det er andre ting vi burde få med oss (det er det garantert), men jeg satte virkelig pris på å oppleve byen på egen hånd den første gangen vi var der. Siden vi bare var der 4 dager var det også deilig å ta det helt i sitt eget tempo uten å stresse. Om dere har noen spørsmål så er det selvsagt bare å fyre løs i kommentarfeltet så skal jeg selvsagt svare så godt jeg kan. Ha en herlig lørdag!

  Helene
  Følg meg gjerne også på snapchat og instagram @helenedrage

   

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *