• 8
  Mar 2018
  9:54 pm

  Kvinnedagen – ikke bare for deg og meg

   

  Nå kommer dette innlegget noe sent, men jeg har allikevel lyst til å skrive noen ord om kvinnedagen. Jeg mente for noen år tilbake at kvinnedagen var oppskrytt, at vi ikke trengte en kvinnedag. Vi kvinner hadde jo like rettigheter som menn, så hva var egentlig problemet? Heldigvis ser jeg annerledes på ting nå. For selv om kvinner kan stemme og mange rettigheter er vunnet er det fremdeles mange kamper igjen å kjempe. Om ikke for oss her i Norge, så for mange kvinner i mange andre lang. Kvinner som fremdeles ikke har stemmerett, som fremdeles blir tvangsgiftet, som blir voldtatt og mishandlet på daglig basis, og som er redusert til en manns gjenstand for å nevne noe. Det er viktig at vi husker at kvinnedagen er for dem også, og at vi må kjempe for alle kvinner. Ikke bare kvinner her i Norge. Det er viktig at vi husker at kvinnedagen ikke er til for at vi skal få gratulasjoner fra menn, roser på gaten og 50% avslag på sminke i nettbutikkene. Dette er satt på spissen selvsagt, but still…

  Når det er sagt så har vi fremdeles litt å jobbe med her i Norge også føler jeg, det kan jo ikke være slik at fordi andre har det verre så skal ikke vi bry oss om våre utfordringer. Selv om det virker som mange mener det. En ting jeg skulle ønske vi kunne tenke mer på er hvordan nettopp vi kvinner behandler andre kvinner. På kvinnedagen er det også viktig at vi jobber med oss selv, for hvordan kan vi endre et dårlig syn på kvinner om vi selv er med på å bidra til det? Vi kvinner får høre at vi sminker oss for mye, sminker oss for lite, er for tykke, for tynne, for positive, at vi tar for lettkledde bilder, at vi tar feil valg, at vi har feil klesstil og ja… her kan man fortsette i det uendelig. Felles for dette er imidlertid at mange av kommentarene kommer fra andre kvinner. Selv om mannfolka også har en del å jobbe med når det gjelder å respektere kvinner, så har faktisk vi kvinner det også. For hvordan kan vi rope opp om at kvinner må få gå lettkledde på byen uten å bli voldtatt, når “vi” (altså de kvinnene som gjør det) samtidig kritiserer kvinner nettopp for å gå lettkledd? Hvordan kan vi kreve at menn skal respektere kvinner om ikke kvinner respekterer andre kvinner? Merk, det handler ikke om at man ikke kan være uenige, men man kan allikevel respektere at andre velger andre veier.

  Det er fremdeles mye å ta tak i på mange områder, og jeg opplever heldigvis at mange kvinner faktisk blir mer beviste. Ikke minst takket være kampanjer som #metoo. Synes jeg det fremdeles tar litt av noen ganger? Ja, uten tvil. Jeg er jo med i en stor feminist gruppe på Facebook og det er ikke mye man skal si før man får en gjeng ildsprutende drager etter seg om man er litt uenig eller har et litt annet syn på ting. Så feministbevegelsen i seg selv har nok en del å jobbe med. Feminisme skal være for alle, men jeg skal helt ærlig innrømme at det ikke føles slik. Noen ganger føles det som om man velger et kvinnedominert yrke, velger å være hjemme med barna eller deler lettkledde bilder av seg selv så er man imot likestilling og likeverd. Noe jeg mener er noe forbanna tull.. Med det mener jeg selvsagt ikke at man ikke kan være uenige og diskutere med andre kvinner, jeg håper dere ser forskjellen. Samtidig synes jeg det handler om å støtte opp, heie på, og backe andre kvinner, selv om man ikke nødvendig alltid er enige med hverandre. Respektere at vi alle er forskjellige, at vi alle har ulike idealer og at det ene ikke er bedre enn det andre. Bare annerledes.

  Med det sier jeg gratulerer med Kvinnedagen, uansett om du har gått i tog eller ikke. Uansett hvilket politisk parti du støtter (eller ikke støtter). Uansett om du er hjemmeværende eller i en lederstilling. Jeg håper vi alle tenker på hvor langt vi har kommet, og hvilke kamper som fremdeles gjenstår. Ikke bare her i Norge, men for kvinner over hele verden. Ha en fin kveld videre!

  Helene
  Følg meg gjerne også på snapchat og instagram @helenedrage

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *