• 12
  Jul 2018
  6:05 am

  Hvordan blir livet etter operasjon?

   

  Altså, jeg kan jo ikke svare på dette spørsmålet enda for min egen del. Nå nærmer det seg imidlertid timen med kirurgen seg mer og mer, og dersom det blir operasjon så er det stor sannsynlighet for at det skjer allerede i oktober-november. Kanskje så sent som desember, men ihvertfall før året er omme. Brått skulle dette gå veldig fort merket jeg!Det er jo ingen tvil om at livet vil bli annerledes dersom jeg velger å gå for operasjon, dog vil jeg påpeke at jeg ikke har absolutt alle fakta. Jeg skal på matkurs noen dager etter legetimen så der regner jeg med å lære mer. Noe har jeg imidlertid hørt, og den mest markante endringen for min del vil være maten. Akkurat idag så er det faktisk denne faktoren som gjør meg mest usikker på operasjon for egen del, for jeg er jo virkelig elendig på mat… Etter en operasjon må man spise lite og ofte (ca hver tredje time og med fokus på proteiner), og man skal helst ikke drikke til maten. Pr idag kan jeg gå en hel dag uten mat, og så spise bare på kvelden, eller ta noen lette løsninger iløpet av dagen. Etter en operasjon vil ikke det være å anbefale, med mindre du ønsker å bli syk og ha null energi.

  Det er jo også tabletter og tilskudd man må ta resten av livet, men der regner jeg med jeg kan få til en rutine. Videre må mange være forsiktig med fett, sukker og usunne måltider (for eksempel med lite fiber). Man skal være forsiktig med å spise for fort også, og det anbefales som sagt å ikke drikke mens man spiser. Noen er uheldige og opplever såkalt “dumping” som vistnok føles som å dø, herlige greier. Hva man tåler/ikke tåler etter en operasjon er veldig individuelt. Noen kan spise alt det de spiste før, men i mindre mengder, mens andre får matvarer de ikke lengre “tåler”. Noen opplever også litt dårlig energi i starten og blir fort slitne, men det anbefales jo at man kommer igang med trening igjen og er i bevegelse. Dette er jo tross alt viktig for å opprettholde vekttapet og komme seg ned til vekten hvor man ønsker å være. Etter det begynner jobben med å holde seg stabil.

  Som dere kanskje skjønner kommer mye av livet til å dreie seg rundt mat. Få inn nye vaner (noen av dem jobber jeg med å få inn allerede nå), finne ut hvordan man skal spise, når det passer best å spise, forberede mat, finne ut hva man tåler/ikke tåler, og kanskje noen kjipe episoder med dumping. Ikke alle opplever sistnevnte, men har man opplevd det en gang så er det vist slik at man gjør mye for å unngå det igjen. Slik sett er det jo et verktøy for å opprettholde livsstilen. I tillegg kommer vi jo ikke unna at noen opplever komplikasjoner. Tallene for de mest alvorlige komplikasjonene er lave, men andre bivirkninger kan være magesmerter, diare, lavt blodsukker, og gallestein. Ifølge forskning.no opplever så mange som 86% bivirkninger etter en operasjon, men da er det viktig å huske at 79% av de som ikke er opererte har de samme bivirkningene. I tillegg reduserer man risikoen for diabetes, hjertesykdom og dødelighet, sistnevnte med hele 58%.

  Dette er bare litt info og litt av mine tanker, men vær så snill å ikke ta dette som at jeg anbefaler operasjon til andre. For det gjør jeg absolutt ikke. Alle må gjøre det som føles riktig for seg, og hvert tilfelle er unikt. Snakk med legen din om du vil ha hjelp med overvekt, og mitt tips er å prøve det meste annet før du går inn for operasjon. Det burde helt klart være en av de siste utveiene mener nå jeg, og jeg mener også det burde være større krav til å ha prøvd ting selv før man får innvilget slankeoperasjon. Jeg tror man er så mye bedre rustet for ting generelt ved å prøve selv, og jeg tror også man har større sjans til å lykkes etter operasjon om man selv har gjort seg noen erfaringer. 3 uker på lavkarbo eller 2 måneder med trening på treningsenter uten nevneverdig vektnedgang er ikke det samme som å ha prøvd alt, og ikke klare å gå ned i vekt mener nå jeg. Det får imidlertid bli et helt annet innlegg tenker jeg, haha! Så det er litt om livet etter operasjon. Absolutt ingen dans på roser eller lett utvei, og det krever MYE fokus, viljestyrke og hard jobbing. Nå er nesten skritt å høre på hva kirurgen sier, og så hvor vi se hvor vi ender opp!

  Helene
  Følg meg gjerne også på snapchat og instagram @helenedrage

 • 12 thoughts on “Hvordan blir livet etter operasjon?

  1. Litt artig å se hvordan du prøver å la leserne dine tro at du fortsatt ikke har bestemt deg for operasjon da vi alle skjønner at det er det du har😊

  2. Hei helene.
   Jeg tok gastrik bypas op i 2011 og merket fort vekt nedgang. Men det er med psykiske tanker for noen etter en op. Ikke fornøyd med kroppen sin
   Osv. Men hvis man ikke passer seg for hva man spiser 2år etter op så blir man stor igjen og større en man var før op…

   Velg nøye for det er ikke noe retur fra en gastrik bypas

  3. Hei Helene. Jeg er operert, typ gastric sleeve og vil anbefale deg og prøve så langt det lar seg gjøre å «late som» du er opperert allerede nå. Da venner du hodet og vanene dine på noe som snart kan komme, og det vil bli lettere i tidene etter operasjonen. Selv tar jeg ingen tilskudd lenger, da verdiene mine er helt normale. Så dette er veldig inviduelt. Dumping oppleves de gangene man overspiser eller spiser feil. For min del har det skjedd få ganger, da jeg ble vettskremt og livredd av hendelsene og spiser meg aldri mett lenger..

   Med all kunskap om kosthold og trening trur jeg du klarer dette helt utmerket!

   For min del sku jeg ønske man ble bedre ivaretatt etter en operasjon. Da jeg føler det er blitt Som et sammlebånd for å hente inn mest mulig penger hos folk. (Opererte meg privat).

   • Det er et godt råd som jeg har fått allerede, og er nok kjempesmart 🙂 Så godt å høre at alt gikk bra med deg, selv om du føler det er dårlig oppfølging. Samtidig er det kanskje det man får når man velger privat? Vet det er mye oppfølging innen det offentlige? 🙂

  4. Jeg ble operert i 2012 og angrer. Så glad du skrev at mener man må prøve alt annet før operasjon. Jeg tok gastric bypass og i 2015 fikk eg mage smerter som enda ikke har gått bort. Blir verre vær gang jeg inntar mat og drikke. Dumping for jeg minst en gang om dagen. Jeg kan ikke jobbe og ingen vitamin piller tass opp så jeg har lite energi og mye vond. Så jeg anbefaler dette bare fordi som virkelig har prøvd alt og dette er siste utvei. Ikke meningen og gjøre deg usikker osv men vil heler dele min erfaring en og bare la for operere. Laget noen video om det på YouTube om du vil se Maritaolivia

  5. Gå en hel dag uten å spise?? Nei nei nei. Du med din utdanning og bakgrunn bør jo absolutt vite bedre enn som så. Skuffet

  6. Hei Helene,
   Vet ikke hva du tenker om hvilken type operasjon du evt skal ha? Men vil ikke anbefale deg gastric bypass.. det er mye mere bivirkninger med denne enn med gastric sleeve. Å med GB er det også større sannsynlighet å legge på seg igjen, da det kan utvides en liten pose på tarmen igjen om man fortsetter å spise for mye… jeg er sleeve operert å har så og si ingen plager. Opplever dumping om jeg spiser for mye sukker. Men det vet jeg jo om så det begrenser seg..
   uansett så opplever jeg av det lille jeg har lest av bloggen din at du er godt reflektert og er ute etter så mye kunnskap som overhode mulig for å ta det riktige valget for deg. Jeg ønsker deg masse lykke til🍀

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *