Bør man merke mat med hvor mye man må trene for å bli kvitt det?
Det er nemlig kommet opp som forslag i Storbritannia, og dette får også støtte i Norge. Dersom du kjøper deg en pose chips med 171 kcal vil du kunne lese på posen at du må gå i 31 minutter for å forbrenne disse ekstra kaloriene. Tanken bak er at dette skal gjøre folk mer beviste på matvalgene de tar siden mange undervurderer hvor mye kalorier det er i mat. På denne måten vil du også kunne ta sunnere valg eller velge å være mer aktive. I en undersøkelse i Storbritannia sier 63% at de er positive til en slik merking, og halvparten mener de vil endre atferd til å være mer aktive og spise sunnere produkter dersom maten var merket på denne måten. Spørsmålet er, ville det egentlig hatt en effekt?
Jeg ser poenget med et slikt forslag, og ved første øyekast virker dette som en god ide. Det er mange som ikke vet hvor mye kalorier mat faktisk inneholder, både når det gjelder usunn mat, men også sunn mat. Jeg får stadig overraskende mail fra kundene mine som lurer på om de faktisk kan spise så mye mat og fremdeles gå ned i vekt. Mange er også usikre på hvordan de skal lese næringsinnholdet på matvarer, jeg er faktisk usikker selv av og til. Senest forleden dag fikk jeg vite av Elisabeth at en av ingrediensene i det ene drikken vi har på jobben faktisk er en form for søtningsmiddel som ofte gir folk vondt i magen fordi det ikke blir fordøyd. Dermed blir det mat for bakterier istedet. Mange leser for eksempel at en matvare inneholder 150 kcal pr 100 gram, men glemmer å se HVOR kaloriene faktisk kommer fra (om 50% av innholdet er fra sukker er det jo brått ikke så bra allikevel), eller glemmer å ta i betraktning at hele matvaren er på mer enn 100 kcal.
Samtidig lurer jeg på om det faktisk vil ha noen effekt. Selv om over halvparten sier at de ville valgt sunnere og blitt mer aktive, tror vi egentlig at det stemmer? Jeg mener, vi blir jo stadig mer opplyste med tanke på hva som er sunt og ikke sunt, og vi er mer opptatt av trening og helse enn noensinne. Allikevel har de aller fleste helt andre unnskyldninger for å velge usunt, for eksempel for dårlig tid. Ville virkelig det at man ser et ikon for hvor mye man på trene gjøre at vi velger annerledes, eller at vi tenker: «Yes, da spiser jeg denne sjokoladen og så bare løper jeg i 46 minutter etterpå!». Jeg har mine tvil.
Jeg er helt for tiltak som kan hjelpe oss å få bukt med fedme problemet, og tiltak som gjør oss mer bevist på hva vi spiser. Samtidig er jeg redd for at slike tiltak kan slå uheldig ut på for eksempel unge og gi et usunt fokus. Mange har jo allerede et anstrengt forhold til mat, ikke bare de med spiseforstyrrelser, men også helt vanlige mennesker. Samtidig, denne type merking vil kanskje være enklere å forstå for de fleste enn kalorimerking.
Hva mener du om saken? Tror du en slik merking av matvarer vil gjøre at folk velger sunnere og blir mer aktive?
Hei jeg tror dette kan være nyttig. I USA så har restaurantene med mer enn 20 utsalgssteder slik som MC Donalds tvunget kalorimerking på rettene sine, å det er jo ikke så fristende med en stor burger med chips når man ser det enorme kaloriinnholdet. Det hjalp meg når jeg var der borte til å unngå verstingene.
Det kan jeg godt forstå 🙂 Men tror du det ville hatt samme effekt i Norge? 🙂
Ja det tror jeg. Jeg tror at ganske mange her i landet ikke har peiling på hvor mye som kreves for å faktisk forbrenne det de spiser.
Det er jeg helt enig med deg i 🙂
Jeg ville nok blitt for opphengt i tiden det tar å forbrenne alt jeg har fått i meg og gått hele dagen og tenkt på hvor mye jeg må bevege meg. Tror det kan være en kort vei til et forvridd syn på mat og mosjon for mange. Det er lett å tenke at alt man spiser skal forbrennes i trening, man kan glemme at det man får i seg trenger faktisk kroppen for å fungere normalt. Ga det mening?
Tenker at det kan være skummelt, men og bra. Med dette mener jeg at «normal»/»sunn» mat og hverdagskost kanskje ikke burde merkes, fordi mange kanskje ender opp med å spise for lite hvis all maten man spiser skal merkes med dette. Begynner man plutselig å fokusere på at feks frokostsmoothien min på +/- 300 kcal, må forbrennes av ekstra fysisk aktivitet? Dette mener jeg kan være skummelt, at all maten vi spiser, som vi trenger selv i en inaktiv hverdag for å overleve skal merkes med at vi må trene for å forbrenne det.
Det positive ville vært, om snop/kjeks/brus/sjokolade/potetgull og liknende produkter kunne merkes. De produktene vi ikke trenger, de som ikke kan beregnes inn under et normalt kosthold. Jeg mener IKKE at man ikke skal kunne spise noe av dette i et normalt kosthold, men det er ikke et BEHOV for det.
Hvis dette ga mening :p kort sagt, JA, til merking av mat som er «usunn», men NEI til merking av mat innenfor det normale kostholdet.
Et veldig bra forslag! Hilsen eks-ortoretiker 😉
Jeg er enig med Malin S. Det ideelle hadde vært om godteri/kjeks/potetgull/brus kunne fått slik merking.
Jeg er generelt opptatt av helse og kosthold, men husker jeg fikk sjokk da jeg leste på en kjekspakke hvor mye kcal en liten kjeks inneholder. En ting er kcal per 100 gram, men av og til er det vanskelig å vite hvor mye 100 gram tilsvarer av en vare. Er det f.eks. 5, 10 eller 15 kjeks? 400 kcal per 100 g, høres f.eks. ikke så ille ut som 45 kcal per kjeks!
Det at mange nok undervurderer hvor mye kcal de får i seg og overvurderer kcal-forbuket sit, gjør at merking hadde vært positivt.
Det negative er at flere kanskje lettere kan få et anstrengt forhold til mat. Og at det nok vil være vanskelig å sette en grense for hvilke varer som bør merkes.
Jeg tenker at det myndighetene i første omgang skulle tatt tak i var sukker. Enten det skjer i form av sukkeravgift på alt som har mer enn en viss prosent sukker eller i form av å fysisk fjerne så mye sukker som mulig. Eventuelt arbeide på plasseringen på sukkerprodukter i butikkene og få flere sunne alternativer. Likevel tror jeg virkelig at slike symboler kan fungere, og også kalorimerking på spisesteder. Hadde i alle fall hjulpet meg da jeg ikke hadde mye kunnskap. Disse tiltakene er i hovedsak for å redusere fedmeproblematikk og livsstilssykdommer som kreft, diabetes, høyt blodtrykk osv. Selvfølgelig kan man diskutere om det ville vært uheldig for de som allerede har et problematisk forhold til mat, men på en annen side tviler jeg på at de vil få noe mer problematisk forhold til mat ved en slik markering. De vet nok veldig godt fra før av hva det å spise sjokolade innebærer. Moderasjon er nøkkelen til alt, tenker jeg.
Jeg synes IKKE dette er OK. Mener selv at for mange vil set bli usunt i lengden å konstant bli påmint dette. Mat er viktig, og for mange kan det bikke over i en form for spiseforstyrrelse. Jeg føler at jeg mener veldig mye om dette (ikke at jeg skal skrive ned alt nå), men det er vel fordi jeg selv sliter med spiseforstyrrelse og er på vei mot å forhåpentligvis bli friskere, og da vet jeg at for mange av oss så vil dette føre til at vi aldri blir friske.
Vi merker maten såpass mye nå at om trening kommer på også, ser jeg ikke problemet med det. Lettere å forholde seg til enn kcalori utregning per 100 gram osv. Veldig greit når man står og vurderer to produkter vedsiden av hverandre i butikken 🙂 At sunn / usunn mat skal skilles blir hele nøkkelhullgreia på ny igjen tenker jeg….
Fint at du tar opp tema og jeg liker veldig godt måten du legger det frem på! Viktig debatt, både positive og negative sider som må det må tas hensyn til.
Forresten, en liten kommentar: vi med spiseforstyrrelser er helt normale mennesker vi å, forbasket normale faktisk ?
Hei,
Dette mener jeg er et veldig positivt forslag. Mange overvurderer hvor mye de forbrenner ved trening og spiser alt for mye med god samvittighet etter trening, de vet rett og slett ikke hvor lite trening forbrenner.
Trening er selvsagt veldig positivt, men det er inntaket som er problemet for de aller fleste.
Mange tror nok at kjeks, barer og kake ikke er så ille, bare de holder seg unna sjokkolade og smågodt. Sannheten er at de andre varene inneholder nesten samme mengde kalorier pr 100 gram. Selvsagt er det forskjell på hvor kaloriene kommer fra i et sunnhets perspektiv, men hvis vektreduksjon er måler så er kalorier inn vs kalorier brukt et enkelt regnestykke.
Til slutt er det viktig å påpeke at for de som sliter med mat fra før kan dette bli en ekstra belastning, viktig at de får hjelp og blir skjermet for økt belastning.
Alt i alt tror jeg økt fokus på kalorier er bra.
-Truls
Har tidligere slitt med ortoreksi (senere anoreksi) og det er derfor jeg stiller meg negativ. Hadde jeg fått denne »løsningen» servert da jeg trente på mitt verste ville jeg blitt trigget langt mer enn nødvendig. Skal noe slikt realiseres må det være til de som trenger det og vil ned i vekt (kanskje som en plan fra fastlege eller ernæringsfysiolog) 😉